miercuri, 10 aprilie 2013

Despre pietre, oameni si ape


Omul este ca piatra cand isi incatuseaza suferinta inauntrul sau si lasa sa curga peste el rauri si ape dezlantuite de furtunile pamantului. Si totusi furtunile puternice pot misca pietrele din loc si le pot duce intr-un loc in care se amesteca cu alte pietre mai mari sau mai mici, se pot sparge de acestea in vartejurile apelor . Se sparg da, si sufletele noastre se sparg , in mii de bucatele atunci cand suntem luati de valurile apelor tulburi si de vijeliile vietii. Caci sufletul omului este firav atunci cand vijeliile se transforma in uragane.

Omul este ca focul atunci cand iubeste. Iar focul din piatra a iesit. Cand omul primitiv a lovit doua pietre a tasnit scanteia , apoi a vazut ca lemnul arde si a pus mai multe si mai multe lemne pe foc... si oare nu tot la fel este si cu iubirea? Apare scanteia, apoi flacara creste si creste, uiti de tine si de tot ce te inconjoara, te lasi prins in valvataia focului si daca uiti sa pui lemne acesta se stinge incet si totul se transforma in cenusa ..iar cenusa zboara in cele patru zari , fiecare firicel imprastiindu-se si asezandu-se in alt loc. Si cum ramane cu sufletul cand arde? Este plin de caldura... si lumina ... si apoi? cand se stinge? Zboara ... se sfarama , se chinuie , se imprastie , se macina , se transforma in cenusa ... si apoi? ..poate renaste sau nu ..

Omul este ca apa. Cand se naste, se naste curat , limpede , este un firicel plapand , sincer, iubitor , bun, pur , transparent , vesel, fericit ... pe masura ce inainteaza pe cursul vietii , se tulbura , aduna tot felul de gunoaie lasate de alti oameni, sau aduse de alte ape, se transforma in cascade spectaculoase sau poate intr-un paraias ce abia curge .. tot curge ...si merge inainte si da ...si acest paraias se varsa intr-un rau, raul in fluviu iar fluviu in mare .... iar marea? O da , marea se varsa in ocean ... asa cum omul se transforma pe parcursul vietii si poate ajunge un ocean sau poate ajunge o balta urat mirositoare ...

Omul este ca vantul , ca vantul de primavara ce aduce miresme din cele mai frumoase, ce iti mangaie blajin obrajii si se joaca usor cu parul tau sau ca cel de vara, cel ce aduce ploaia ,planul lui semet fiind sa racoreasca pamantul de caldura irespirabila provocata de maretul soare. Sau da , poate fi ca vantul cel naprasnic al iernii , cel ce iti biciuie fata , cel ce te face sa nu poti respira, cel ce iti ingheata trupul. Poate fi si mai puternic , daramand totul in calea lui, facand prapad .

Da, oamenii pot fi ca piatra, ca focul, ca apa si ca vantul si da, intampina in viata toate aceste elemente ale naturii insa ele nu pot fi ca oamenii , caci nu au suflet !! Oamenii sunt vii si inzestrati cu ratiune si suflet ! Ei simt si aleg!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu